Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα παράσιτα;

Για να απαλλαγούμε από τα παράσιτα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι τι παράσιτα έχουν ριζώσει στον ασθενή και αν υπάρχουν ακόμη. Υπάρχει επίσης μια απλή δοκιμή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Εάν τα ηωσινόφιλα δεν υπερβαίνουν τα 5, τότε μπορείτε να είστε ήρεμοι - δεν υπάρχουν παράσιτα στο σώμα. Εάν αυτός ο δείκτης είναι υψηλότερος από 5, πραγματοποιείται ανάλυση κοπράνων για αυγά σκουληκιών και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, συνταγογραφείται θεραπεία. Τα φάρμακα κατά των παρασίτων έχουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες: τριχόπτωση, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατίτιδα φαρμάκων μέχρι κίρρωση του ήπατος, οπότε μόνο ένας γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφήσει.

Τα δημοφιλή συμπτώματα που συχνά αποδίδονται στην παρουσία παρασίτων περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, λήθαργο, ωχρότητα, ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν αναιμία ή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Εάν έχουν συμβεί ή συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο λογικό να δείτε έναν γιατρό. Και ως προληπτικό μέτρο - πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά.

Φόβος για παράσιτα

Πολλοί άνθρωποι είναι απόλυτα ειλικρινείς και φοβούνται πολύ τα παράσιτα που υποτίθεται ότι προσπαθούν να μπουν στο σώμα τους. Και έτσι είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε απατεώνες που όχι μόνο ψάχνουν παράσιτα, αλλά και τα "βρίσκουν" και στη συνέχεια "συνταγογραφούν" κάθε είδους συμπληρώματα διατροφής και άλλα φάρμακα κατά των φανταστικών ελμινθών για αφελείς θύματα. Μερικοί προσπαθούν να αφαιρέσουν τα ίδια τα παράσιτα με τη βοήθεια σκόρδου, κρεμμυδιών και χρένου - τα φάρμακα από αυτά, τουλάχιστον, είναι ασφαλή. Αλλά τι θα υπάρχει στο βάζο που θα λάβουν οι επίδοξοι γιατροί είναι ακόμα άγνωστο.

Το πρόβλημα της παρασίτωσης υπάρχει πραγματικά, μόνο στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Έτσι, σε ορισμένες ασιατικές χώρες, η μόλυνση των ατόμων με οπισορχία φτάνει το 80%. Εκεί λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την απολύμανση των τροφίμων και του νερού. Αλλά όλα αυτά δεν είναι μαζί μας, τα τροπικά παράσιτα δεν επιβιώνουν στο εγχώριο κλίμα, αν και η οπιστορχία είναι κοινή στις περιοχές του holon. Μεταδίδεται από ψάρια καθώς και από γάτες και σκύλους που τρέφονται με αυτό το ψάρι. Αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για άλλα παράσιτα που είναι πολύ πιθανό να μολυνθούν στη μεσαία λωρίδα μας. Αυτά τα παράσιτα είναι σκουλήκια και pinworms.

Ascaris και Ascariasis

Στρογγυλό σκουλήκι στο ανθρώπινο σώμα

Το Ascaris παρασιτίζει μόνο στους ανθρώπους. Το παράσιτο είναι ένα αρκετά μακρύ στρογγυλό σκουλήκι με κιτρινωπό-κοκκινωπό χρώμα. Το μήκος ενός ενήλικου αρσενικού είναι 15-25 cm, το θηλυκό είναι μεγαλύτερο-έως 20-40 cm. Εάν οι σκουλήκια εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, αναπτύσσεται η ασκαρίαση της νόσου. Ταυτόχρονα, η γαστρεντερική οδός υποφέρει περισσότερο, αλλά είναι επίσης πιθανές βλάβες σε άλλα όργανα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η ασκαρίαση είναι ευρέως διαδεδομένη, επηρεάζοντας 60-85 άτομα σε 100. 000.

Κύκλος ζωής του σκουλήκι: μέσω του αίματος στο έντερο

Ένα άρρωστο άτομο δεν είναι επικίνδυνο όσον αφορά τη μόλυνση επειδή η μόλυνση συμβαίνει όταν τα αυγά εισέρχονται στο σώμα. Και τα αυγά βγαίνουν με περιττώματα και ωριμάζουν πρώτα στο έδαφος. Τα αυγά έχουν πυκνό κέλυφος, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος έως και επτά χρόνια. Μπορείτε να μολυνθείτε τρώγοντας λαχανικά, φρούτα ή μούρα που έχουν εκτεθεί σε αυγά Ascaris. Στο σώμα, το παράσιτο περνά έναν μακρύ κύκλο κίνησης. Πρώτον, οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα καταπιμένα αυγά και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των εντερικών τοιχωμάτων. Ταξιδεύουν με την κυκλοφορία του αίματος στο συκώτι, την καρδιά, μετά στους πνεύμονες και από εκεί στο λαιμό. Όταν ο ασθενής τα καταπιεί, οι προνύμφες στο έντερο ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια που είναι σε θέση να γεννήσουν αυγά.

Συμπτώματα: κοιλιακός πόνος, ναυτία, απώλεια βάρους

Κοιλιακός πόνος με παράσιτα

Καθώς οι προνύμφες μεταναστεύουν στο σώμα, τα αλλεργικά φαινόμενα έρχονται στο προσκήνιο. Είναι επίσης πιθανό τα όργανα από τα οποία περνούν οι προνύμφες να έχουν μηχανική βλάβη - συκώτι, αιμοφόρα αγγεία, πνεύμονες, έντερα. Ο ασθενής μπορεί να έχει υψηλό πυρετό, εξάνθημα και πόνο στην περιοχή του ήπατος και στο τέλος του σταδίου μετανάστευσης - βήχα και δύσπνοια. Όταν οι σκουλήκια εγκαθίστανται στα έντερα, τα απόβλητά τους δηλητηριάζονται. Τα μυτερά άκρα των σκουληκιών μπορούν επίσης να τραυματίσουν ή και να τρυπήσουν τα έντερα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πρωινή αδιαθεσία, απώλεια όρεξης και αλλαγές στα κόπρανα. Σε αυτό προστίθενται μειωμένη ευημερία, κακός ύπνος, πονοκέφαλοι, αυξημένη κόπωση και απώλεια βάρους. Η παρουσία του Ascaris στα έντερα οδηγεί σε ανεπάρκεια των βιταμινών Β6, Α και C.

Διάγνωση ασκαρίασης

Για διάγνωση, λαμβάνεται αίμα για γενική ανάλυση (αυξημένα ηωσινόφιλα, αυξημένο ESR, μερικές φορές αναιμία) και δοκιμή αντισωμάτων. Οι προνύμφες μπορούν να βρεθούν στα πτύελα των ασθενών κάτω από το μικροσκόπιο. Στο εντερικό στάδιο, τα αυγά Ascaris και μερικές φορές τα ίδια τα σκουλήκια ανιχνεύονται στα κόπρανα.

Φάρμακα για την ασκαρίαση

Η θεραπεία για την ασκαρίαση δεν απαιτεί νοσηλεία, εκτός από περίπλοκες περιπτώσεις. Στους ασθενείς χορηγείται δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες, χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Πρόσληψη τροφής - τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα. Θα εμφανιστούν φάρμακα με αντιπαρασιτική δράση, αντιισταμινικά, προβιοτικά και παρασκευάσματα ενζύμων.

Επιπλοκές της ασκαρίασης

Επιπλοκές με παράσιτα στο σώμα

Μια επιπλοκή της ασκαρίασης μπορεί να είναι απόφραξη του εντέρου λόγω απόφραξης που προκαλείται από μια μπάλα σκουληκιών. Όταν ο Ascaris σέρνεται στη χοληφόρο οδό, εμφανίζεται εμετός, ίκτερος και έντονος κοιλιακός πόνος στα δεξιά. Σύμφωνα με την ίδια αρχή, η παγκρεατίτιδα ασκαρίασης και η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι δυνατές εάν οι αεραγωγοί είναι αποκλεισμένοι από παράσιτα.

Pinworms και εντεροβίαση

Τα pinworms είναι ημιδιαφανή λευκά σκουλήκια που έχουν μήκος μόνο 0, 5-1 εκατοστά και μυτερά στο ένα άκρο του σώματός τους, γεγονός που εξηγεί το όνομα. Παρασιτούν κυρίως στο παχύ έντερο και, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου εάν δεν εμφανιστεί αυτομόλυνση. Το γεγονός είναι ότι για να γεννήσουν αυγά, τα θηλυκά κατεβαίνουν στον πρωκτό και το κάνουν στις περινιακές πτυχώσεις, μετά τις οποίες πεθαίνουν. Αυτή η διαδικασία προκαλεί έντονο κνησμό στον ασθενή. Εάν ο ασθενής δεν πλένει τα χέρια του μετά το ξύσιμο της περιοχής φαγούρας, τα αυγά θα πέσουν στα ρούχα, τα γύρω αντικείμενα στο φαγητό και μπορεί να παραμείνουν κάτω από τα νύχια. Ο ασθενής μπορεί να καταπιεί ο ίδιος τα αυγά του pinworm. Έτσι συμβαίνει η μόλυνση από τον εαυτό σας.

Συμπτώματα: κνησμός στην περιοχή του πρωκτού

Πρωκτικός κνησμός με παράσιτα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στον πρωκτό τη νύχτα, καθώς το παράσιτο γεννά αυγά αυτή τη στιγμή. Με την εντεροβίαση, είναι πιθανά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σωλήνα: κοιλιακό άλγος, ναυτία, αυξημένη παραγωγή αερίων και νευρικό σύστημα: κόπωση, διαταραχές ύπνου ή αϋπνία (ο έντονος κνησμός στην περιοχή του πρωκτού διαταράσσει τον φυσιολογικό ύπνο). Τα pinworms μπορούν να σέρνονται στο γυναικείο γεννητικό σύστημα και να προκαλέσουν ερεθισμό, πόνο και έκκριση. Και ακόμη και να προκαλέσετε βήχα - εάν έχει διεισδύσει στην κάτω αναπνευστική οδό.

Διάγνωση και θεραπεία εντεροβίασης

Κυρίως, χρησιμοποιείται απόξεση των περινιακών πτυχών (ή εφαρμογή κολλητικής ταινίας), μετά την οποία το προκύπτον υλικό εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο. Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε αυγά ελμινθών. Με μια εξέταση αίματος, όπως και στην ασκαρίαση, υπάρχει αύξηση των ηωσινοφίλων με την ανάπτυξη επιπλοκών - σημάτων φλεγμονής (αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, αυξημένο ESR). Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιπαρασιτικά φάρμακα. Ορισμένα από αυτά αντενδείκνυνται για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Για να μειωθεί ο κνησμός, ο πρωκτός λιπαίνεται με αλοιφή με αναισθησία. Το πιο δημοφιλές λαϊκό φάρμακο είναι το σκόρδο.

Επιπλοκές: δυσβίωση, σκωληκοειδίτιδα

Οι επιπλοκές εξαρτώνται από την αντίδραση του σώματος και τον αριθμό των παρασιτικών σκουληκιών. Πιθανή δυσβίωση, σκωληκοειδίτιδα, κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα (φλεγμονή των άκρων).

Πρόληψη ασκαρίασης και εντεροβίασης

Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων ως προληπτικό μέτρο κατά των παρασίτων

Ασκαρίωση:

  • Εντοπίστε και αντιμετωπίστε τους ασθενείς εγκαίρως.
  • Χαλαρώστε τα κουτιά άμμου (τα αυγά δεν ανέχονται το άμεσο ηλιακό φως).
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν φάτε.
  • Πλύνετε λαχανικά, φρούτα, μούρα.

Εντεροβίαση:

  • σιδερώστε καλά τα ρούχα, ειδικά τις ρυτίδες.
  • καθαρίστε το διαμέρισμα με απολυμαντικά.
  • παρέχουν στον ασθενή προσωπικά κλινοσκεπάσματα και χώρο ύπνου.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κοντά νύχια.